Georg Metz - Hvis er sangen?

Mandag d. 29.maj (2. pinsedag)

Kulturhuset FREM

Kl. 15.00


I Danmark tager vi det som en selvfølgelighed, at vi synger sammen. Vi synger i glæde og sorg, til hverdag og højtid, om alt mellem himmel og jord; og er der ikke lige en sang, der passer, laver vi én.


Men fællessang – og sangbøger, som vi kender dem, dvs. samlinger af nationale sange og salmer delt efter emner og ikke alfabetisk – er faktisk noget forholdsvis nyt. Op til 1849 var det den enevældige monarks anliggende at fremstille et danmarksbillede; først herefter bliver Danmark en nation i egen ret og får snart et hav af nationale tekster om land og folk, by og mark, skov og eng og havet med, og med melodi på så man kan synge sig til folkelighed og folkestyre.


Vi lægger et snit gennem Højskolesangbogen, hvor vi synger sammen og Georg Metz fortæller historien.

Georg Metz er bl.a. forfatter til Den danske sang (2001), Min danske sang (2008) og repræsenteret i den nye udgave af Højskolesangbogen med sangen ”Efterår”*.


*Sangen Efterår er en del af korsuiten Solskin og sorten muld, som komponisten John Høybye og forfatteren og journalisten Georg Metz skrev i 2016. Hele værket er en hyldest til fællessangen generelt samt en cadeau til Grundtvigs tanker om fællessang som folkeoplysende virkemiddel. Her tænkes på alle de sammenhænge, hvor danskerne synger: i kor, i kirke og i højskole, i glæde og sorg, til hverdag og højtid og der tænkes på alle de sammenhænge, danskerne synger om: livet, døden, glæden, sorgen, landet, historien samt naturen – herunder årstiderne.