Mød Einar Már Gudmundsson

Søndag d. 12 november kl. 13.00

i kulturhuset FREM


Vi får besøg af en af Islands største forfattere, der sammen med lektor, litteraturanmelder og oversætter Erik Skyum-Nielsen sætter fokus på højdepunkter i det omfattende forfatterskab.


I oktober 2021 udkom Einar Már Gudmundssons roman Islandske forbrydelser både i Island og Danmark, hvor den også markerede 40 års samarbejde mellem den islandske forfatter og Erik Skyum-Nielsen.


Einar Már Gudmundsson debuterede i Island som digter i 1980 og allerede året efter i Danmark med Frankensteins kup. Han markerede sig derefter i både Island og Danmark som en poetisk og magisk realist med de tre romaner, der samlet udgør ”Reykjaviktrilogien” (1982-86), før han fik sit store internationale gennembrud med Universets engle (1993), der vandt Nordisk Råds Litteraturpris.


Ud over flere digtsamlinger og 14 romaner har han skrevet filmmanuskripter, noveller og ikke mindst essays, der tager den islandske samfundsudvikling under kærlig behandling. Uden at forfalde til sentimental melankoli skriver han den islandske underklasses historie. Poesi og realisme går hånd i hånd i de humoristiske bøger, der alle har rod i Gudmundssons utrættelige samfundsengagement.


Einar Már Gudmundsson (f. 1954) har en BA i litteratur og historie fra Islands universitet og en kandidatgrad i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet 1987 (og taler dansk). Han har modtaget mange priser, bl.a. Karen Blixen Prisen i 1999, og blev i 2012 hædret med Det Svenske Akademis nordiske pris, også kaldet ”den lille Nobelpris”.